Homemade Granola

Ingrediënten voor een grote bokaal:

granen:
250 g havervlokken

noten:
50 g amandelen
50 g pecannoten
40 g kokosschilfers

pitten & zaden:
30 g zonnebloempitten
30 g pompoenpitten
30 g chiazaad

kruiden & smaakmakers:
½ tl kaneel of vanille
6 el water
2 el kokoslie, gesmolten (of andere neutrale, plantaardige olie)
¼ tl fleur de sel (optioneel)

gedroogde vruchten:
20 g veenbessen (cranberries)

 

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180°C.

Hak de amandelen en pecannoten grof. Vermeng ze met de havervlokken, pitten en zaden, kaneel en eventueel de fleur de sel. Voeg ook het water en de olie toe. Schep het geheel zorgvuldig en grondig om en verspreid het over een met bakpapier beklede bakplaat.

Zet het mengsel gedurende 30 minuten in de oven en schep het elke 10 minuten goed om. Voeg na de eerste 10 minuten baktijd de kokosschilfers toe.

Hak intussen de gedroogde vruchten. Haal de granola na 30 minuten uit de oven en schep de cranberries eronder. Het is belangrijk dat je het geheel volledig laat afkoelen op de bakplaat voor je de granola in een luchtdichte pot overbrengt.

 

Variatiemogelijkheden op het basisrecept granola

Volkorengranen om uit te kiezen zijn bijvoorbeeld:

  • gerst
  • boekweit
  • tarwe
  • spelt
  • quinoa
  • rogge

Vul verder aan met noten en/of pitten zoals:

  • pijnboompitten
  • sesamzaad
  • walnoten
  • cashewnoten
  • hazelnoten
  • macademianoten
  • lijnzaad

Serveer met melk, sojadrank, yoghurt, kwark of skyr en garneer met je favoriete vers of diepvries fruit.

Mix & match: verras jezelf. Laat het smaken!